Schoonebeek

In deze hoek van Nederland staan ontzettend veel grote boerderijen. De boerenwoningen lijken stuk voor stuk op kleine kasteeltjes. Er staan er zóveel dat ik mij begon af te vragen of er ûberhaupt wel zoveel land te verdelen was ooit. Je zit tenslotte wel tegen een grens aan. Aan de jaartallen te zien zijn ze voornamelijk ge- of verbouwd aan het einde van de negentiende eeuw. Volgens mij was er toen woningnood een honger in het land. Ik maak een misschien wel een rare link, maar vrees dat de landbouwers van die tijd de graan erg goed konden verkopen.

Later fietsten we door de veenkoloniën. Een prachtig gebied. Namen die herinnerden aan de tijd dat bijvoorbeeld Amsterdam of Dordrecht een stuk veen in bezit hadden voor turfwinning. Ik had er eigenlijk nog nooit bij stilgestaan. Met de turfwinning is men opgehouden en het veen wat onontgonnen was kan zijn gang gaan. Dat is mooi. We hebben er van genoten.

Het is vreselijk warm, boven de 30 graden. We hebben veel gestopt om te eten en drinken. De wegen zijn kaarsrecht en lang. Toch is het niet vervelend omdat de omgeving veranderlijk is. We proberen zo dicht mogelijk bij de grens Nederland – Duitsland te blijven. De grens hier is ook kaarsrecht.
We zijn tot een minicamping vlakbij Schoonebeek gekomen. Morgen gaat het nog warmer worden.

Dagafstand: 92 kilometer

Dit bericht werd geplaatst in fietsvakantie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s